WIE we zijn, WAT we doen. In 2000 begon het recreatieve jeugdteam Dragons met basketballen, waarna in 2003 een HO!?!-seniorenteam volgde. Vier jaar later werden beide teams samengevoegd. De huidige groep bestaat uit zo'n 20 speelsters en spelers in de leeftijd van ongeveer 15 jaar tot en met 46+. Bij voldoende animo willen we dit seizoen starten met Walking-Basketball.

 

 

Onze sponsor  

APPEL & DE JONG Administratie & Advies

in Zutphen, Renkum en Bunnik 

  

 

Training, toernooien, wedstrijden

Iedereen met een klein beetje balgevoel kan basketballen! De eerste drie keer basketbal je altijd gratis mee. De activiteiten bestaan uit basketballen op de woensdagavond en toernooien van en wedstrijden tegen andere recreantenteams. 

Elk jaar organiseren we in juni ons traditioneel eindtoernooi in De Kei.

 

 

Contributie  

De contributie voor het seizoen 23/24 is € 31,25 per kwartaal. 

 

 

Lidmaatschap            

Elk lid is ingeschreven via een inschrijfformulier. Ons feitelijke seizoen loopt van half augustus tot half juli. We zijn bij de KvK ingeschreven onder nummer 75104911 als sportvereniging HO!?! en presenteren ons onder de werknaam Basketbalvereniging APPEL&deJONG/HO!?!   Meer informatie tel. 0575 – 52 44 58 of email hozutphen@gmail.com

We zijn geen lid van de Nederlandse Basketball Bond omdat zo'n lidmaatschap geen toegevoegde waarde heeft voor onze activiteiten. De vereniging en de individuele leden zijn niet aansprakelijk voor enige vorm van schade in de ruimste zin des woords en je bent niet via de vereniging verzekerd: we gaan er van uit dat je zo verstandig bent om zelf al WA-verzekerd te zijn. 

 

Spelregels

We spelen in principe met de gewone basketbalspelregels, maar om het als recreant gezellig te houden doen we bijvoorbeeld niet aan de 5-, 8-, 14- en 24-secondenregel en de 2-minutenregel. Wel hanteren we de vroegere sprongbalregels. En we houden er natuurlijk rekening mee of iemand al langer basketbalt of nog maar net begonnen is. Om leuk te kunnen basketballen is het handig als je iets van de spelregels weet. De onderstaande spelregels zijn voor gewone wedstrijden de meest belangrijke. We wijken daar op de woensdagavond dus voor een deel van af: dan hebben we bijvoorbeeld echt geen scheidsrechters nodig en neem jij rust als jij daar aan toe bent.

 - je speelt gewoonlijk 5 tegen 5. Een ploeg mag ook wissels hebben en heeft een coach die vertelt wie er op welk moment speelt en waar je moet staan. 

- er zijn 2 scheidsrechters. Ze hebben altijd gelijk, kunnen zich natuurlijk best wel eens vergissen, maar hebben dan toch gelijk. 

- een gewone wedstrijd bestaat uit 4 periodes van elk 10 minuten, met tussen de 1e en 2e en tussen de 3e en 4e periode een korte rust. Na de 2e periode is er een wat langere rust en wissel je van speelhelft.

- de 1e periode begint met een sprongbal in de middencirkel. 

- als je de bal krijgt mag je 1 x dribbelen: daarna moet je schieten of naar een ander, liefst een teamgenoot natuurlijk, passen (gooien). 

- je mag één pas lopen met de bal. Je mag ook pivoteren (achterste voet laten staan en met de andere voet heen en weer stappen). 

- als je de bal niet hebt mag je hem proberen af te pakken, maar je mag je tegenstander niet aanraken. Doe je dat wel, dan kun je een P (persoonlijke fout) krijgen.

- als een tegenstander een P maakt op het moment dat je schiet krijg je 1, 2 of 3 vrije worpen: dat hangt er vanaf waar je staat, of je een schotpoging doet en of je wel of niet hebt gescoord. 

- een velddoelpunt telt voor 2 , of als je van verder weg schiet voor 3 punten. Elke raak geschoten vrije worp telt voor 1 punt. 

- als de bal en jij over de middenlijn zijn, mag je niet meer terugspelen op je eigen helft.

- basketbal kun je met verschillende spelsystemen spelen. De meest bekende zijn man-to-man en zône. We spelen meestal (eigenlijk altijd) zône omdat je daarmee sneller meer spelinzicht krijgt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                          ~~~~

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb